Camarda är årets företagare

15 mar 2024

Det blev Borensbergsföretagarna Helena och Francesco Camarda som fick ta emot priset som Årets företagare 2024. Utmärkelsen delades ut av Företagarna i Motala & Vadstena under Motala Expos första dag.

Motiveringen löd:
Denna fantastiska företagshistoria börjar likt en romantisk storfilm när en ung aupair från Sverige möter blicken hos en ung man på en gata i Rom. Året är 1994 och våra två huvudrollsinnehavare har ingen aning om vad som väntar
dem…

Efter år av liv i skilda världar, kompetensutveckling, italienskt vardagspussel landar man till slut i idyllen Borensberg. Med en förkärlek för mat och produkter med hög kvalitet startar de sin verksamhet; att sälja italienska delikatesser på mässor och marknader. Ett år investerades familjens semesterkassa spontant i tre ton färgglad delikatesspasta. Semestern för fyrabarnsfamiljen den sommaren utgjordes av 14 marknader och jobb från tidig morgon till sen kväll. För överskottet köptes mer pasta in, fler marknader och mässor avverkades och verksamheten utvecklades.

Precis som i alla riktigt bra filmer dyker ett yttre hot upp och framgångssagan höll på att få ett abrupt slut i mars 2020, när pandemin svepte in över världen och samtliga mässor ställdes in under ett par dagar. Hela affärsverksamheten underminerades. Men våra hjältar ger inte upp i första taget. Tack vare en enorm drivkraft och god samverkan med andra företagare bryter man snabbt ny mark. Produkterna började säljas i en lokal butik och gensvaret var enormt. Sedan september 2020 driver man nu en framgångsrik verksamhet i egen lokal som lockar besökare från när och fjärran. Här skriver vi inte ”The end” utan ”To be continued…”

Utmärkelsen Årets företagare i Motala går till ett dreamteam i företagande: Helena och Francesco Camarda.