Från sjöbotten till Årets gäst – skräpdykaren gästar Motala Expo2025
21 feb 2025
Motala Expo får i år besök av Albin Kälvesten, mer känd som Skräpdykaren och vinnare av Årets skräpdykare 2024. Albin är född och uppvuxen i Motala, och har gjort stora ideella insatser för att rensa Vättern, Motala ström och sjön Boren från skräp. En insats som både förbättrar miljön och sätter vår sjöstad på kartan som en föregångare inom miljöarbete.

Så väcktes intresset för skräpdykning
Albins fascination för livet under ytan började redan som barn, men det var i Borenshults småbåtshamn som hans passion för skräpdykning tog fart.
“För cirka fem år sedan var jag och pappa ute och snorklade i Borenshult när vi såg hundratals flaskor på botten. Vi tyckte att det såg skräpigt ut, så vi började plocka upp dem, en efter en. Det var då mitt intresse för skräpdykning och gamla flaskor väcktes till liv – och jag insåg att vi faktiskt kan göra skillnad,” berättar Albin.
Dykarcertifikatet öppnade nya dörrar
Med sitt dykcertifikat kan Albin dyka ner till 20 meters djup, men han föredrar oftast snorkling eftersom det är smidigare vid skräprensning. Albin och hans dykarvänner har hittills rensat flera ton skräp från svenska vatten – och även gjort en del oväntade fynd.
”Jag har hittat allt från bildelar och brödrostar till en startpistol i Medevi, vilket resulterade i min första TV-debut. Mitt mest unika fynd är dock en stenåldersyxa från 3500 f.Kr., som jag hittade i Motala ström”.
Ett ideellt arbete för en renare framtid
Albins är ute flera gånger i veckan för att rensa sjöbottnar, något som resulterat i många vändor till återvinningen. Plast, glas, metall blir nya användbara föremål, samtidigt som vattnet blir renare.
“Det döljer sig enorma mängder skräp under ytan, även i våra klaraste sjöar. Vättern är dricksvatten för väldigt många människor och det är hemskt att se hur det behandlas. Däck, plast och skrot ligger och vittrar år ut och år in. Även spökfiskeredskap som fortfarande fångar fisk och skadar djurlivet. Det är en viktigt att få bort detta”, säger Albin.
Hur kan fler engageras?
Albin menar att skräpdykning inte behöver innebära att man har ett dykcertifikat.
“Med en snorkel, cyklop och skyddsutrustning som handskar och skor kan man göra stor skillnad. Att vara flera gör det både roligare och mer effektivt. Ett bra tips är att använda en SUP-bräda för att lägga skräp på och vila sig emellanåt!” Besök Albin Kälvesten på Motala Expo och ta del av hans inspirerande berättelse om hur ett brinnande intresse kan leda till verklig förändring för vår miljö och följ honom på sociala medier @Skrapdykaren (Youtube, Facebook, Instagram och TikTok) för att stötta hans arbete!